PS4 nieuws en geruchten

Het is officieel: PlayStation 4 komt eraan eind 2013!

Het is officieel: PlayStation 4 komt eraan eind 2013!

21 februari

De kogel is door de kerk. Wat heel gamend internet al stiekem (en ook minder stiekem) drie weken lang wist is nu door Sony tijdens de PlayStation Meeting bevestigd: PlayStation 4 komt eraan!

Drie weken lang telden we af naar dit moment. En nu het zover is hebben we eindelijk iets concreets om naartoe te leven. De opvolger van de PlayStation 3 zal over niet al te lange tijd bij veel mensen in de huiskamer staan. En dat is nog niet alles. Sony heeft namelijk aardig wat details losgelaten over de PS4.

PlayStation 4’s (nieuwe) features

De PlayStation 4 kan natuurlijk niet zomaar een nieuwe console zijn. Het moet ons allemaal gaan verbazen met nieuwe mogelijkheden om te gamen en om verbonden te zijn met onze vrienden. De geruchten gingen al enige tijd, maar nu heeft Sony toch het volgende bevestigd.

Van game ontwikkelaars voor game ontwikkelaars

De PlayStation 4 is eigenlijk een flinke PC, waardoor het makkelijk wordt voor game ontwikkelaars om PS4 games te maken. De PS4 zal 8GB intern geheugen krijgen. Sony toonde een live demo van de nieuwe Unreal4 engine. Dit waren realtime rendered beelden en dus niet vooraf gemaakt. Hij bewees dit door op de controller te bewegen. Yep, de controller!

De nieuwe controller: DualShock4

De nieuwe controller gaat DualShock4 heten. Deze heeft alles wat we hadden verwacht: touchpad, share button, mini jack aansluiten, enz. De controller ziet er als volgt uit:

Sharing with friends

Delen met je vrienden gaat een groot onderdeel worden van de PlayStation 4 ervaring die Sony wil gaan bieden. Zo zal het mogelijk zijn om via de vernieuwde PlayStation Eye meer in contact te blijven met je vrienden. Laat ze als spectator meekijken met jouw gamesessies. Zijn ze niet online? Neem dan je gamesessie op en deel deze vervolgens met je vrienden. Het is zelfs mogelijk om een vriend van je voor je te laten spelen via het netwerk, mocht je vastzitten! De mogelijkheden zijn oneindig lijkt het wel! :)

Snelle toegang tot games

Sony zal games gaan aanbieden in de vorm van een streaming dienst. Deze dienst, welke zich al een tijdje tussen de geruchten bevindt, gaat volledig geïntegreerd worden. Hiermee gaat het mogelijk worden om onder andere PS3 games te spelen, zonder dat deze van tevoren in z’n geheel gedownload hoeven te worden. Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft te wachten en dat de game niet veel vrije ruimte op de harde schijf vereist. Dit gaat ook mogelijk worden voor demo’s, wat het nog laagdrempeliger maakt om PS4 games te gaan proberen.

Daarnaast zal het mogelijk om games te stoppen en meteen door te gaan door simpelweg op de power-knop te drukken. Geen lange laadtijden meer, niet meer wachten totdat de game opgestart is voordat je verder kunt gaan met spelen.

Remote Play

Remote Play bestond al een tijdje, maar is nooit écht goed benut. Met de PlayStation 4 gaat het lukken om PS4 games te streamen naar je PS Vita om vervolgens mobiel de game verder te gaan spelen!

Square-Enix toont tech demo

Ook Square-Enix was aanwezig en toonde wederom dezelfde tech demo als die we eerder hadden gezien. Deze draait op de Luminous Studio engine en realtime op de PlayStation 4. Helaas geen nieuwe beelden, maar nog steeds erg indrukwekkend! Helaas geen nieuwe Final Fantasy onthulling vandaag, maar meer op de E3 in juni.

Aangekondigde PS4 games

Zoals wel vaker gezegd is een nieuwe console even goed als de line-up van games die we kunnen verwachten. Sony stelt niet teleur door verschillende first party ontwikkelaars het woord te geven en hun nieuwe projecten te onthullen. Voor nu houd ik het even bij de snelle details, maar binnenkort diepere previews! :)

Knack

De eerste getoonde PS4 game is meteen een nieuwe game. Deze game toont een cartoon-achtige wereld die in oorlog. Deze oorlog zou gered moeten worden door Knack, een soort robot die door gebruik te maken van dingen om hem heen om zichzelf groter en sterker te maken. Geen details over een release nog.

Killzone: Shadowfall

Hiervan waren we al een beetje op de hoogte. Geen details, maar wel harde geruchten dat we een nieuw deel uit de Killzone reeks konden verwachten. Maar nu bevestigd: Killzone: Shadowfall. Dit nieuwe deel is alles wat je van een PlayStation 4 Killzone kunt verwachten. Wat ze toonden was een indrukwekkende trailer/demo, welke ongetwijfeld morgen op internet (en dus ook hier) te vinden is. Binnenkort meer info, maar nu naar de volgende game! :)

Driveclub

Op de valreep kwam dit nieuwtje nog binnen, dus we hadden al verwacht dat Evolution Studios met een nieuwe race game zou komen. Deze komt onder de titel Driveclub. Driveclub wordt een soort social race game, waarbij je racet in teams met je vrienden.

Second Son

Deze kenden we nog niet. En hier hadden we ook nog niets over gehoord. Maar wat ziet het er veelbelovend! De nieuwe game van Sucker Punch: Second Son. Het leek een beetje een inFamous 3 te worden, maar zo te zien wordt het een nieuwe franchise. Het verhaal speelt zich in een toekomst, waarbij onze vrijheid is ontnomen ten koste van onze veiligheid. Degenen met een bovennatuurlijke gave vechten terug om onze vrijheid te heroveren.

The Witness

De makers van Braid hebben hun nieuwe game The Witness onthuld. Als indie ontwikkelaar heeft de studio vrijspel door de toegankelijkheid die Sony biedt aan de kleinere ontwikkelaars. Het is een puzzelgame en moet het duidelijk niet hebben van next-gen graphics.

Deep down

Capcom onthulde naast een indrukwekkende nieuwe engine Panta Rhei haar nieuwe game Deep Down (werktitel). De game toont een ridder die het gevecht aan gaat met een grote draak. Niet bijster origineel, maar het zag er wel erg goed uit! Mooie vuureffecten, animaties en details in graphics.

Watch Dogs

Ubisoft heeft vandaag Watch Dogs bevestigd voor een PS4 release. Een introductie van de game toont een wereld waarbij ons hele leven gemonitord wordt. Er gingen al geruchten rondom een release voor de PS4 van Watch Dogs, en Ubisoft heeft het vandaag bevestigd. Wat volgde was een indrukwekkende gameplay demo, waarvan ik ongetwijfeld binnenkort en video kan delen.

Diablo III

Een verassing was Blizzard Entertainment’s aanwezigheid op de PlayStation Meeting. Hiermee werd een strategische samenwerking aangekondigd. Dit heeft als gevolg dat Diablo III naar de PlayStation 4 en PlayStation 3 komt!

Destiny

Activision heeft die nieuwe game van Bungie bevestigd voor de PlayStation 4: Destiny. Een MMO first person shooter. Je character blijft zich ontwikkeling naar gelang je meer speelt. Speel met vrienden en voltooi missies in een open wereld.

Wat hebben we gemist?

We hebben veel moois gezien, maar tegelijkertijd ook veel gemist. Om maar even drie grote namen te noemen: God of War, The Last Guardian en Gran Turismo 6. Vooral van The Last Guardian had ik wel een update verwacht. Wellicht dat we meer horen tijdens E3, maar voor nu zijn we weer even zoet voor de komende tijd. :)

Release date wordt eind 2013

Wederom zoals de geruchten al gingen, kunnen we nog dit jaar aan de slag met de PlayStation 4! Sony bevestigde vandaag dat de PS4 release eind dit jaar zal plaatsvinden. Of het hier gaat om een wereldwijde release, dat was helaas niet duidelijk. Maar op z’n laatst verwacht ik dat de PS4 in maart 2014 uit zal komen. Toch hopen we natuurlijk op een wereldwijde release.

Wat de exacte release datum is en wanneer Sony deze gaat bekendmaken, dat weten we helaas nog niet. De kans bestaat een exacte datum pas wordt gecommuniceerd bij het volgende event, wat waarschijnlijk uit zal komen op de E3 in juni.

Wat vonden jullie ervan?

Sony is klaar met praten. Maar wat een event was dat! Vanuit New York heeft Sony mensen over de hele wereld weggeblazen met een sterk staaltje technologie en veelbelovende games. De toekomst van PlayStation wordt weer goed neergezet en we hebben er allemaal zin in. Toch? :)

Jordy

Over Jordy  

Oprichter van PS4blog.nl en hardcore gamer. Naast fanatieke gamer werkzaam in de online retail branche en samenwonend vader van twee zoons en een dochter.

4 reacties

 1. Bo Koning /

  Mijn stream doet het niet, gelukkig vond ik dit ;)

 2. Jordy

  Haha nice! De stream doet het niet altijd even goed inderdaad.. :)

 3. Hmm nu laten ze die console niet zien of heb ik het gemist? :(

  • je heb het niet gemist maar ik moet wil zeggen killzone ziet er goed uit
   maar ik hoop te wel de console te zien

Laat jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *