PS4 nieuws en geruchten

PS4 games worden in een vlot tempo uitgebracht

PS4 games worden in een vlot tempo uitgebracht

26 augustus

We hebben het probleem al eerder meegemaakt met de PS Vita; bij de launch hadden ze een lijst van spellen beschikbaar met een paar hele sterke titels ertussen en daarna volgde er een lange tijd…helemaal niets! De PlayStation 4 heeft 33 games beschikbaar voor het einde van december. De games zijn een mix van bekende uitgevers en indie games. Echter, als het eenzelfde lot gaat krijgen als de PS Vita, kan dat zeer negatieve gevolgen gaan krijgen voor de toekomstige vooruitzichten. Volgens de baas van Sony, Yoshida, zal dat voor de PS4 helemaal niet het geval zijn.

PS4Yoshida verwees hiervoor naar een persconferentie van Sony, waarin bewijs werd geleverd van een breed en sterk scala aan games. Vooral veel indie games werden hierbij aangekondigd, wat ons moet aangeven dat er voldoende nieuwe games op de markt gebracht gaat worden, terwijl de grotere en bekende ontwikkelaars doorwerken aan hun nieuwe titels.

“We zijn ons gaan voorbereiden op de Gamescom persconferentie, nadat we klaar waren met de E3, en op dat moment hadden we geen idee wat we konden gaan aankondigen van de kleinere teams,” vertelde Yoshida op de Gamescom beurs in Keulen. “Ik weet pas sinds een paar weken van onze derden dat dit de lijst was van games die we hadden voorbereid.  Ik dacht ‘oh, dat is geweldig.’”

De indie titels staan er niet alleen om de lijst aan te vullen. Volgens Yoshida kan iedereen een uitstekend spel uitbrengen, ongeacht hoe klein het team en het budget is. “Iedere game heeft een kans, zodra het is uitgebracht en meer mensen het kunnen spelen. Zo heeft Journey vorig jaar vele ‘Game of the Year’ prijzen gewonnen, terwijl het concurreerde met grote titels zoals Call of Duty. Dat geeft aan dat kleine titels gelijke of zelfs een grotere impact kunnen hebben op consumenten. In de indie wereld kunnen potentieel hele creatieve mensen doorbreken.”

Er zijn ook spellen van kleine ontwikkelaars die ervoor hebben gezorgd dat hardware plotseling massaal werd gekocht. Zo is er nu de Ouya Android console (in Nederland waarschijnlijk eind 2013 te koop), die in Amerika een groot aantal verkocht heeft, vanwege het spelletje Towerfalls, dat exclusief voor de Ouya gemaakt is. Towerfalls is een multiplayer game, waarin spelers met elkaar vechten met behulp van pijl en boog. Het spel is in de Verenigde Staten zo populair geworden, dat mensen de Ouya er speciaal voor hebben aangeschaft. Dit geeft aan dat systeem verkopende titels overal vandaan kunnen komen; niemand had vooraf bedacht dat Towerfalls de best lopende titel voor de console zou zijn.

650xEr staan vele downloadbare indie titels klaar voor release in de eerste paar maanden nadat de PS4 wordt uitgebracht. De plannen van Sony’s grootste teams zijn echter beperkt. Drie games zijn beschikbaar van Sony’s Worldwide Studios op de dag van de PS4 launch: Killzone: Shadow Fall, Knack en DriveClub. Een vierde grote titel, Infamous: Second Son, wordt pas in februari uitgebracht. Verdere plannen zijn tot op heden nog onbekend.

“Het is interessant dat wij altijd intern overleggen met onze marketing teams over de lijst en release datums van titels over de strategie, over wanneer we deze spellen willen. Het is niet dat we zeggen dat we alle spellen moeten uitbrengen bij de launch of niet alle spellen moeten uitbrengen bij de launch. Ze gaan heen en terug; ze willen een grotere lijst van beschikbare spellen creëren bij de launch, maar tegelijkertijd willen ze ook een voorraad van nieuwe titels kunnen leveren in een vlot tempo. Dat is een concurrerende doelstelling,” aldus Yoshida.

De steun van derden om kleinere titels te leveren, is volgens Yoshida cruciaal geweest om Sony Worldwide Studios de tijd te geven om

Final Fantasy XIV: personages zijn bekender dan de releasedatum.

Final Fantasy XIV: personages zijn bekender dan de releasedatum.

hun producten te optimaliseren. “Hierdoor zouden we ons moeten focussen op een vlotte stroom van titels van onze studios, in plaats van alles klaar te hebben voor de launch.” Als voordeel is er ook dat de nog niet aangekondigde games van bijvoorbeeld Naughty Dog en Sony Santa Monica voorlopig nog onaangekondigd kunnen blijven, omdat er voldoende andere games uitkomen. “De teams willen echt wachten totdat ze iets hebben wat mensen zullen zien en versteld zal doen staan. Het is een normaal verlangen voor game ontwikkelaars om te wachten totdat ze verder zijn in de ontwikkeling om hun titels bekend te maken. Als we nu praten over een nieuw Naughty Dog spel dat eraan komt en een kort filmpje laten zien, dan vinden mensen het misschien wel leuk, maar geeft het het spel dat ze aan het ontwikkelen zijn voor de PS4 niet goed weer. Het is voor ons een luxe dat we niet het gevoel hebben dat we deze games moeten aankondigen om de launch van de PS4 te ondersteunen.”

Luxe of niet, op het internet circuleert er een lijst van 100 games voor de PS4 die inmiddels al genoemd zijn. Is dit genoeg om jou van de aanschaf van een PS4 te overtuigen?

BShzN2cIQAAy6fs

Merèll

Over Merèll  

Professionele danseres, voornamelijk te vinden in theaters. Werkt soms bij als verpleegkundige. Part-time game(ste)r. Full-time nier-/dialysepatiënte.

3 reacties

  1. Toen ik erachter kwam dan inFAMOUS Second Son alleen op Ps4 uit kwam wist ik al genoeg. Ik moet dat ding hebben. Toen ik hoorde dat Assassin’s Creed IV: Black Flag en Watch_Dogs ook op Ps4 komen heb ik het ge pre-orderd.

  2. Jordy

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik de inFAMOUS reeks nooit écht gespeeld heb. Maar met de beelden van Second Son, moet ik toch wel zeggen erg benieuwd te zijn… :)

  3. Beter dat de spellen in line-up uitkomen. Jammer dat Gran Turismo 6 niet available is voor de PS4. Hopen dat deze snel uit komt. Fingers crossed!

    Grtz

Laat jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *